Την Πέμπτη 12/5/2022, μαθητές και μαθήτριες τριών τμημάτων του τομέα Υγείας –Πρόνοιας και ευεξίας της Β΄ και Γ΄ τάξης του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, επισκέφτηκαν το κτήμα ΛΑΓΚΟΣ με αρωματικά βότανα και φυτά στα πλαίσια των μαθημάτων της Φαρμακογνωσίας , Κοσμητολογίας και Φαρμακευτικής Τεχνολογίας.

Οι μαθητές παρατήρησαν και αναγνώρισαν από κοντά τα φαρμακευτικά βότανα που φύονται στην Κρήτη με την βοήθεια του ιδιοκτήτη του κτήματος Κο Μανόλη  Πετακάκη και έμαθαν τις ιδιότητες, τις δράσεις και την φαρμακολογική χρήση τους. Έπειτα έγινε συλλογή ανθέων υπερικού( σπαθόχορτου-βαλσαμόχορτου), από τους μαθητές.

Επίσης έγινε από την Κα Χριστίνα Σκούρα, μια μικρή εισήγηση για τις δράσεις των αιθερίων ελαίων στην ψυχολογία του σώματος για υγεία και ευεξία και πραγματοποιήθηκε επιτόπια άσκηση και  ενεργειακός έλεγχος στους μαθητές με σκευάσματα αιθέριων ελαίων και ανθόνερων που είχαν παρασκευαστεί από την ιδιοκτήτρια Κα Σκούρα (αναφορά του βιβλίου Φαρμακογνωσίας κεφ.11 και σελ.167-183).

Ακόμη έγινε επίδειξη παρασκευής σαπουνιού με την ψυχρή μέθοδο με βιολογικό ελαιόλαδο πιστοποιημένο του κτήματος αναφορά στο βιβλίο της Κοσμητολογίας (κεφ.12) και  παρασκευή σπαθόλαδου από σπαθόχορτο-βαλσαμόχορτο που φύεται στο κτήμα, με την διαδικασία της εξανθοσμίας (όπως αναφέρεται στο αναλυτικό πρόγραμμα του Εργαστηριακού οδηγού της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, 2-3η εργ. ασκ., σελ.51).

 Η εμπειρία ήταν αξέχαστη για όλους  και πρόσθεσε στους μαθητές καλύτερη εντύπωση των γνώσεων του εργαστηρίου αλλά και των θεωρητικών μαθημάτων της Ειδικότητας για την χρήση τους στην καθημερινή ζωή αλλά και την  εργασία τους ως Βοηθοί Φαρμακείου αργότερα.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές,  Μπούρα Δέσποινα,  υπεύθυνη Εργαστηρίου Βοηθών Φαρμακείου, Πόπη Νινιράκη  και Γιώργος Στρατάκης.